primul pasRecoltatul
Se efectuază totul manual de câtre culegătorii noștri cu foarfeca specială în recipiente, având un volum de maxim 10 l. Strugurii se golesc în containere speciale de uz alimentar, pentru a fi transportați la cramă pentru prelucrare.
al 2-lea pasTransportul
Strugurii sunt transportați în vehicule speciale, izoterme cu răcier, pentru a ajunge la prelucrare cu o temperature optimă de aproximativ 10-14 grade.
al 3-lea pasRecepția
Containerele cu struguri ( 500 kg ) sunt descărcate cu un stivuitor, stivuitor ce prezintă o furcă rotativă care descarcă strugurii pe rând în buncprul de recepție dotat cu sistem de cântărire automată. Transportorul cu care este dotat buncărul ghidează strugurii către următoarea fază a prelucrării.
al 4-lea pasDesciorchinarea
Strugurii sunt preluați de un desciorchinator cu o capacitate de 10-15 to /oră. Aici sunt eliminate ciorchinii, pentru a nu transmite mustului gusturi și mirosuri dezagreabile. Pompa de mustuială preia boabele fără ciorchini și le trimite mai departe printr-un schimbător de caldură țeavă în țeava care răcește mustuiala.
Toate cele 3 utilaje sunt dotate cu regulatoare de turație și senzori de oprire fără produs, astfel încat sunt “racordate” perfect între ele să funcționeze fără intervenție umană.
Din schimbătorul de căldură , în funcție de tipul de vin ce se dorește a fi obținut, mustuiala merge la macerare în rezervoare special amenajate, numite vinificatoare, sau la presare.
al 5-lea pasMacerarea
Mustuiala obținută este trimisă în vase cu dotări speciale pentru macerare. Acest procedeu este folosit pentru obținerea vinurilor roșii și albe aromate ( Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel ).
Macerarea are loc la o temperatură controlată, vinificatoarele sunt prevăzute cu două mantale , una de răcire și una de încălzire, pentru o macerație optimă.
Aici, în prezența unor preparate enzimatice specifice se extrag din struguri taninurile, polifenolii, precursorii de aroma și alți compuși care vor conferii viitorului vin complexitate și prospețime.
Vinificatoarele sunt dotate cu sistem automatizat de recirculare a mustului, temporizator supravegheat atent de enologul nostru în funcție de sortimentul de struguri.
Macerarea durează între 24 h și câteva zile. Apoi se trage mustul obținut în cisterne pentru decantare static, sub acțiunea frigului, la temperaturi scăzute.
După deburbare, adică limpezirea mustului, acesta este trecut în secția de fermentare în tancuri speciale de fermentare dotate cu control automat al temperaturii de fermentare.
Boștina rezultată în urma scurgerii gravitaționale a mustului este preluată de transportoare și trimisa la presare.
pasul finalPresarea
Presarea mustuielii provenită din schimbătorul de căldură se face cu pre pneumatic de tip închis, sub atmosferă de gaz inert și azot pentru păstrarea compușilor aromatici și evitarea începerii oxidărilor.
Aceste prese au o membrană de cauciuc alimentar și mai multe programe de presare preinstalate, cât și personalizabile.
Practic un compresor umflă membrane cu presiuni mici, pe care le crește gradual, zdrobind astfel pulpa strugurelui, obținându-se mustul propriu zis.
Aici, în funcție de calitate, mustul este triat și merge la refrigerare pentru limpezire, apoi la fermentare, în cisterne de oțel inoxidabil, dotate cu sistem de termoregulare a temperaturii de fermentare, lucru esențial pentru calitatea vinurilor obținute.