Domeniul Crovna - Domeniile Băniei

Domeniul Crovna

Satul Crovna este amintit pentru prima data in actele oficiale ca rasplata pentru vitejia si daruirea de care a dat dovada Spatarul Dragul in batalia de la Rucar din anul 1522 de sub comanda Domnitorului Radu de la Afumati.

Aflata de-a lungul timpului in proprietatea altor nume importante ale istoriei Olteniei si nu numai respectiv familia Obedeanu, familia Oteteliseanu si familia generalului Argetoianu satul Crovna are o lunga traditie viti vinicola, primele insemnari despre viile de aici fiind de la inceputul anilor 1800.

Imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, in perioada in care Constantin Argetoianu s-a intors in tara si pana a fost arestat de catre comunistii veniti la putere situatia viei era descrisa ca si catastrofala, fiind napadita de boli si buruieni. In zilele noastre Via de la Crovna continua sa rasplateasca cu recolte de struguri de o mare calitate.

Informații Utile

Răsplata dăruirii

Podgoria

Un total de 35 ha

Regiuni viticole

Regiunea viticolă a dealurilor Munteniei și Olteniei

Soiuri Cultivate

Feteasca Alba, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc

Productia curenta

Producție: 2.500 L

Crestere

Pana la 10% pe an, comparativ cu media natională de 5%

Conditii Pedoclimatice

Podgoria Crovna

Climatul

Satul Crovna are o clima temperat continentala caracterizata prin maxime de pana la 40° C si minime de pana la -30° C. Austrul cu uscaciunea lui din perioada de vara si cu gerurile de iarna domina peisajul vanturilor intre care mai amintim Cosava si Crivatul.

O retea hidrografica saraca intregeste peisajul pedoclimatic propice obtinerii strugurilor pentru vinuri de calitate, cu arome fine si elegante, cu o buna mineralitate, echilibrate gustativ care de-a lungul timpului au contribuit la renumele podgoriilor Olteniei

segarceaSolul

Solul la Crovna este preponderant aluvionar cu intruziuni de prundisuri si in unele zone lut, care favorizeaza drenarea apei din precipitatii. Zona Crovnei, beneficiază de o cantitate de precipitatiile de aproximativ 600mm/an, fapt ce se situeaza la nivelul mediei pe tara.